Back

The expansion project for "El Nido" special education centre, led by the Esther Koplowitz Foundation, has been completed

18/04/2016

The expansion project for "El Nido" special education centre, led by the Esther Koplowitz Foundation, has been completed

The expansion project for

The works to expand the "El Nido" rehabilitation and special education centre have been completed. The Esther Koplowitz Foundation backed this project from the start with the aim of doubling the residence's capacity and day centre services.
Andrés Aberaturri, chairman of Fundación Nido, contacted the Chairwoman of the Foundation to convey the need to expand this special education school for children with brain disabilities. Ms. Koplowitz sent a team the following week to assess this need. It has now become a reality, fully completed and waiting to receive the occupancy certificate from the relevant authorities. More than 20 cerebral palsy sufferers will be able to enjoy the new facilities available at the residence.


The new building, designed by architect Ricardo Landaluce and built by FCC, covers a space of 3000 m2. The main idea was to connect the two current buildings, the former school where they moved to in 1995 and the recently built block, to create a single interconnected unit.


The building comprises 3 floors (two above ground level and one below) to preserve the current urban aesthetic in the camping area. It is divided into two wings, one facing south and the other east, both optimal directions to capture solar energy. This helps to minimise energy costs and benefits the health of patients whose state, in many cases, is very delicate.


The ground floor is used for the facilities area, which is naturally lit by an English courtyard with a water sheet finish. The layout of each floor above ground level is user-friendly. The ground floor, for example, has two bright multi-use rooms ('Rock n' Roll' room and 'Algodonales' room); and on the first floor, 11 identical mini residences with a capacity for 22 beds.


The Esther Koplowitz Foundation's project, devised by and for residents, has become an architectural benchmark that has stayed meticulous down to the finest detail, from the most modern automated installations for maximum patient monitoring and to simplify employee duties, to the surface finishes. For this reason, the columns are coated with different material so that, by touch, the children can experience different sensations.


Additionally, through its commitment to sustainability, the Esther Koplowitz Foundation has taken special care with the technical and architectural quality of the buildings by using plant roofing, reusable water, natural light, LEDs and recycled materials. These elements undoubtedly enhance the comfort of residents.